5.3 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie
Taakveld uitleg
Tot dit taakveld behoren activiteiten ter bevordering van beeldende kunst, muziek, dans en toneel:
subsidiëren van podia voor muziek, dans en toneel;
subsidiëren gezelschappen voor muziek, dans en toneel;
accommodaties voor beeldende kunst;
subsidies voor beeldend kunstenaars en projecten;
kunstaankopen waaronder kunstwerken in de openbare ruimte;
subsidiëren van cultuuruitingen op het gebied van film en video;
kunstzinnige vorming en cultuureducatie, bevorderen van een educatief aanbod;
culturele manifestaties waaronder herdenkingen;
overkoepelende organen voor kunstbeoefening.
Tot dit taakveld behoren niet:
jaarmarkten en volksfeesten, die horen op taakveld 3.4;
musea en oudheidkamers horen op taakveld 5.4;
onderhoud en beheer van kunstwerken in de openbare ruimte horen op taakveld 5.7 als onderdeel van groenonderhoud;
historische gebouwen en objecten met historische waarde horen op taakveld 5.5.
Het culturele aanbod in de stad is van hoog artistiek niveau, divers en heeft ‘voor elk wat wils’
Toelichting:
Kunst en cultuur zijn essentieel voor een levendige stad die prikkelt, uitdaagt en samenbrengt. We streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen culturele activiteiten bezoeken en waarderen. Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) is daarbij essentieel. Zij geeft uitvoering aan de Cultuurbrief 2021-2024 die de raad heeft vastgesteld. In de stad is een breed spectrum van makers en culturele organisaties aanwezig die een divers en veelzijdig aanbod creëren. Na een forse daling van bezoekersaantallen en publieksinkomsten bij culturele organisaties vanwege coronamaatregelen in 2020 en 2021, ging in 2022 veel aandacht naar het stimuleren van de terugkeer van het publiek en breed publieksbezoek. We hopen dat in 2023 het culturele veld weer op kan veren, het publiek terugkomt en innovaties mogelijk zijn. Inzet is om incidenteel voor een oplossing te zorgen voor de programmasubsidies. We vinden het van grote waarde om cultureel aanbod in buurten en wijken te realiseren. 2023 is ook het jaar waarin in aanloop naar de nieuwe beleidsperiode (2025-2028) de Cultuurscan uitgevoerd zal worden en de Cultuurbrief 2025-2028 zal worden opgesteld.
Culturele activiteiten van gesubsidieerde instellingen bestaan uit producties, tentoonstellingen en voorstellingen. 2023 is het derde jaar van de huidige beleidsperiode, zowel lokaal als van de provincie en het Rijk. We vragen SCE om culturele instellingen en makers ook in 2023 de steun te bieden die nodig is om op te veren. Voor een cultureel aanbod zijn fysieke voorzieningen belangrijk. Met middelen uit de Regio-deal zijn investeringen gedaan in makerspaces die makers van diverse disciplines ruimte en faciliteiten bieden. Zie ook hieronder.
Bijdragen aan design community van Eindhoven
Toelichting:
Eindhoven kiest in de citymarketing voor Techniek-Design-Kennis (TDK). Het design-onderdeel ligt voornamelijk bij de Dutch Design Foundation (DDF). We geven hen de opdracht om een succesvolle Dutch Design Week en Dutch Design Awards neer te zetten, onze belangrijke designiconen. De Regio Deal-aanvraag is gedaan en daarmee wordt onder meer ingezet op het Design District. Met het Design District willen we samen met partners met een parelsnoer design en technologie in de stad zichtbaar en tastbaar maken. Daarbij maken we gebruik van bestaande parels die we meer zichtbaar willen maken en we willen nieuwe parels creëren. Dit kunnen nieuwe kunstwerken zijn, maar ook andere vormen van design/technologie/objecten. In 2022 is gestart met het opstellen van de designvisie met onze designpartners in het veld. Met de designvisie richten we ons onder meer op het op de kaart zetten van design in Eindhoven, design in te zetten voor allerlei maatschappelijke vraagstukken en de voedingsbodem voor de designsector in de stad te verstevigen. Na vaststelling van de designvisie kijken we in 2023 naar de vertaling daarvan.
Ontwikkelen van ateliers en makerspaces: met de Design Academy, het Sint Lucas, Summa en de opleiding Industrial Design (TU/e) hebben we veel creatieven die hier starten, zich verbinden aan maatschappelijke vraagstukken en waarvoor we ontwikkelruimte (van ateliers en broedplaatsen tot topvoorzieningen) moeten bieden. We werken in 2023 het Atelierbeleid verder uit. Ateliers en makerspaces (broedplaatsen) maken onderdeel uit van de regiodeal. We zijn gestart met het aanpassen van twee gemeentelijke panden voor laagdrempelige, betaalbare ateliers voor tenminste 70% voor starters. De verbouwing van deze panden wordt in 2023 afgerond, waarna Ateliergroep deze panden met onder andere startende designers gaat invullen. Een ander onderdeel van de Regio-deal aanvraag is een subsidieregeling om makerspaces te ondersteunen, deels is dit al gerealiseerd, deels loopt dit door tot en met 2025. Eén van de makerspaces die vanuit de subsidieregeling voor een éénmalige subsidie in aanmerking komt is Pand P. Pand P is voor kleinschalige en experimentele theater/makers en producties. We onderzoeken de mogelijkheden om Pand P te kunnen behouden. Daarnaast onderzoeken we hoe ateliers, makerspaces en culturele voorzieningen onderdeel kunnen vormen van gebiedsontwikkelingen.
Beleidsstukken:
Bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke partners in contact brengen met design
Toelichting:
Tijdens de Dutch Design Week (DDW) organiseert de DDF tours voor bedrijven, overheden en maatschappelijke partners. Hiermee brengt de DDF design onder de aandacht van de deelnemers, laat de DDF hen kennis maken met ontwerpers en stimuleert ze cross-overs.
Cultuur voor en door iedereen
Toelichting:
Eindhoven is een creatieve stad waar, naast culturele professionals, de inwoners zelf aan kunstbeoefening doen. Cultuur biedt ontspanning, verbindt en zet mensen aan tot reflectie en ontwikkeling. Daarom faciliteren we het beoefenen van amateurkunst via het huis voor de Amateurkunst, het CKE. Tijdens de corona periode zijn dankzij samenwerking van culturele instellingen met gebiedsgericht werken meer culturele activiteiten in de wijken geweest. We stimuleren onze instellingen en makers om in 2023 initiatieven te ontwikkelen voor wijken en doelgroepen die we anders minder bereiken. Ook ontwikkelen we een kader voor kunst in de openbare ruimte. Daarnaast wordt gewerkt aan aansluiting bij het landelijke volwassenenfonds voor sport en cultuur waardoor mensen met een laag inkomen mee kunnen doen aan bijvoorbeeld cursussen bij het CKE of elders doordat het cursusgeld/ contributie gefinancierd wordt uit dit fonds (via intermediairs in het sociaal domein). Kinderen en jongeren brengen we in contact met kunst en cultuur door onder andere het continueren van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Het aanbod voor cultuureducatie wordt weer opgepakt op VO en BO/BSO. De eerste aanzet wordt gedaan in 2022 (verlengde/ verrijkte schooldag) en kan in 2023 hopelijk worden uitgebouwd.
Kinderen en jongeren in contact brengen met kunst en cultuur
Toelichting:
We stimuleren het bezoek aan de activiteiten van de culturele instellingen in Eindhoven door zoveel mogelijk inwoners. Voor jongeren en kinderen laten we dat onder andere door het onderwijs organiseren, waar nodig ondersteund via de stichting Leergeld. Cultuurstation verzorgt de bemiddeling tussen het onderwijs en culturele makers/organisaties en draagt zorg voor een divers aanbod aan scholen in Eindhoven en voor deskundigheidsbevordering van leerkrachten. In 2023 gaan we hier weer mee verder. Binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit is er aandacht voor eerlijke kansen. Daarnaast stimuleren we ook in 2023 deelname van kinderen en jongeren aan culturele activiteiten in hun vrije tijd o.a. via ‘Kies je sport’ en ‘Kies je kunst’. Hiervoor werken cultuur en sport samen om bestaand vrijetijdsaanbod onder de aandacht van kinderen en ouders te brengen. Ook zoeken we toenadering met Onderwijs om bij te dragen aan de invulling van de rijkeschooldag. In 2023 proberen we daarnaast extra in te zetten op culturele activiteiten voor jongeren.
In 2023 richten we ons vooral op:
•
Cultuurscan en opstellen Cultuurbrief 2025-2028 (SCE): in 2023 wordt door Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) de Cultuurscan vorm gegeven. Deze dient als input voor de nieuwe Cultuurbrief 2025-2028 die in 2023 door de raad zal worden vastgesteld.
•
Versterking makerspaces en verdere uitvoering atelierbeleid: het is belangrijk dat er voldoende betaalbare ateliers en makerspaces zijn en komen voor beginnende en gevorderde makers. Gelieerd daaraan onderzoeken we de structurele borging Pand P binnen de culturele vastgoedportefeuille.
•
Cultuur van en voor iedereen: stimuleren van initiatieven van culturele instellingen en makers in wijken en voor andere doelgroepen.
•
Deelname aan de DDW: door deel te nemen aan de DDW hopen we onze projecten verder te kunnen brengen en oplossingen te bieden waarmee we de mogelijkheden van design en cultuur onder de aandacht brengen bijv. de toepassing op maatschappelijke vragen.
•
Designvisie: in 2022 wordt de Designvisie opgesteld. In 2023 kijken we naar de vertaling daarvan.
Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 10:29:35 met de export van 09/27/2022 16:07:32