Taakvelden

1.2 Openbare orde en veiligheid

In 2023 richten we ons vooral op:

Tegengaan jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit: onze inzet richt zich op vroegsignalering, preventie en begrenzing. Bij de aanpak van geëscaleerde jeugdgroepen maken we gebruik van de zogenaamde BeGrip aanpak. Vanuit de incidenteel vanuit het Rijk beschikbaar gestelde BOTOC middelen (Brede Offensief Tegen georganiseerde Criminaliteit) zetten we, in aansluiting op het bestuursakkoord, in op het voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit. In navolging hiervan worden nieuwe rijksmiddelen aangevraagd voor Preventie met Gezag. Ook zetten we in op ‘Veiligheid in en om de school’ waarbij ketenpartners en scholen samenwerken rondom veiligheidsvraagstukken.

Zorg en Veiligheid: we richten ons, in aansluiting op het bestuursakkoord, op het beter verbinden van de zorg- en veiligheidspartners en het verder verankeren van de gemeentelijke escalatieketen. Wanneer de veiligheid van een persoon of omgeving in het gedrang komt maken we effectief gebruik van onze bevoegdheden (Wet verplichte GGZ, Wet tijdelijk huisverbod).

Tegengaan van ondermijnende criminaliteit: in de aanpak ondermijning treden we zichtbaar (repressief) op met het bestuurlijk interventieteam (BITE) en met onze in- en externe (veiligheids)partners. In 2023 willen we ons richten op de georganiseerde criminaliteit omtrent drugs, mensenhandel en zorgfraude.  We maken daarbij gebruik van de Wet Bibob en andere bestuurlijke maatregelen zoals het Damocles-beleid.

Tegengaan van Maatschappelijke onrust: binnen dit onderwerp werken we vanuit 3 pijlers; te weten: signaleren, voorkomen en interveniëren/terugdringen. Met de ontwikkelde aanpak van polarisatie (Samenleven in Verscheidenheid) bevorderen we inclusie en gaan we polarisatie tegen. Binnen de radicaliseringsproblematiek zetten we in op 5 preventieve pijlers, namelijk: effectieve netwerken, vroegsignaleren en bevordering van vakmanschap, het kanaliseren en opvolgen van signalen uit de stad, het versterken van de weerbaarheid en de persoonsgerichte aanpak (PGA) radicalisering. Dit stevige, preventieve fundament breiden we uit met inzet op betere nazorg. In de aanpak van problematisch gedrag richten we ons op interactie en dialoog waar mogelijk en aanspreken en confrontatie waar nodig. Tot slot nemen we regie bij manifestaties met gevoelige thema’s, die kunnen leiden tot polarisatie en radicalisering.

Toezicht en Handhaving: op basis van het uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) geven we uitvoering aan de VTH-taken. Met onze inzet dragen we bij aan de leefbaarheid en veiligheid van de stad en het tegengaan van overlast en verloedering in onze wijken.

Gebiedsgericht werken: om de veiligheid en leefbaarheid in de Eindhovense wijken te versterken wordt verder gewerkt aan een effectieve integrale gebiedsgerichte aanpak. Binnen het gebiedsgericht werken pakken we de veiligheidsvraagstukken, in relatie met sociale en ruimtelijke opgaven, integraal op met als doel om de veel voorkomende criminaliteit een halt toe te roepen en de (woon)overlast tegen te gaan.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 08:50:23 met de export van 09/27/2022 16:07:32